Meer ondernemen met

Testimonials

Over 10 jaar de wereld landmijn-vrij

Mine Kafon is het avontuurlijke verhaal van twee gedreven broers, die doen waarin ze geloven. Als kind speelden zij naast de luchthaven van Kabul in Afghanistan, waar ze vertrouwd raakten met het dagelijkse risico van landmijnen. Toen de situatie in Afghanistan verslechterde,vluchtten de broers naar Europa en kwamen na lange tijd in Nederland terecht. In Eindhoven studeert Massoud Hassani af als product designer. “Mijn ontwerpen zijn bedoeld om landmijnen op te sporen en onschadelijk te maken. Want over de wereld liggen vele miljoenen landmijnen verspreid en zij maken elke dag onschuldige slachtoffers. Ik ontwikkelde een ontwerp dat lokaal kan worden geprint en toegepast.”

Massoud maakt verschillende prototypes, zoals een grote kogel van bamboe tentakels die door de wind wordt voortbewogen over gevaarlijk terrein, zodat een van de tentakels een verscholen mijn tot ontploffing zal brengen. Dat ontwerp plaatste hij in 2013 op de site Kickstarter. “Zo’n site is de snelweg naar crowd-funding, had ik gehoord. Maar er gebeurde aanvankelijk helemaal niets. Tot de mensen van kickstarter zelf mijn idee extra aandacht gaven. En dan heb je opeens 4.200 donateurs die in een etmaal meer dan 175.000 euro inzetten op de uitvoering van je plan. Daar waren we niet op voorbereid.”

Door de plotse drukte betrekt Massoud zijn broer Mahmud (Mahmud was al eerder betrokken bij het project voor de Kickstarter campagnes) bij het project en het tweetal vestigt zich met zeven technici in Maastricht, in een nieuw creatief bedrijvencentrum. Inmiddels hebben de broers een drone-prototype uitgewerkt waarmee landmijnen gedetecteerd en in kaart gebracht worden, om ze daarna te detoneren. De aandacht voor hun mijnenvegers komt uit alle hoeken. Omroepen als CNN, Discovery, NOS en BBC, maar ook Le Monde en Time zijn geïnteresseerd in hun aanpak.

Mahmud zegt: “Een exemplaar van de anti-landmijn-bal werd aangekocht door het MoMa in New-York, met als thema: Design and Violence - Can art destroy landmines? En inmiddels zijn we alweer mijlen verder met de doorontwikkeling.”

Mahmud onderstreept de vele activiteiten van hun bedrijf: “Door onze wereldwijde lezingen heeft het opruimen van landmijnen veel meer aandacht gekregen. En tegelijkertijd onderzoeken we en maken we bijna alles zelf op basis van 3-D printing. We geven TED-talks, interviews. We ontwikkelen een nieuwe Destiny Drone voor de Defensie troepen zoals EOD en goed opgeleide mijn-opruimingsorganisaties.

Al die activiteiten lijkt veel en dat is het ook. Maar boven alles wat we doen hangt één groot doel: het opruimen van alle landmijnen wereldwijd, in 10 jaar tijd.”

Ondertekening overeenkomst Hassani Design.JPG

Op de foto van de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst ziet u van links naar rechts: Martin Schreurs (LIOF), Mahmud Hassani (Hassani Design), Tys van Elk (LIOF), Massoud Hassani (Hassani Design) en Ruud Nissen (LIOF).