LIOF ACTUEEL

Je maakt het in Limburg!

LIOF_ROB PIJPERS_3618.jpg

De economie floreert in Nederland. Het is al heel lang geleden dat er zoveel mensen aan het werk waren en dat de werkeloosheid zo laag was in Nederland. Limburg is op deze landelijk trend geen uitzondering. Sterker nog, Limburg is frontrunner. De economische groei overstijgt de gemiddelde landelijke cijfers en in omgekeerde richting neemt de werkeloosheid harder af. Van borstklopperij is echter geen sprake. De Limburgers doen, wat ze doen. ‘Doot maar normaal, dan duise gek genôg.’

En toch is het interessant om even naar het economische succes te kijken. Waar komt dat vandaan en wat zijn de pijlers onder dit succes? Social Media, de krant en de lokale omroep berichten natuurlijk over de nieuwe successen wanneer er weer 100.000 vierkante meter warehouse aan de man is gebracht en wanneer VDL Nedcar richting 5.000 arbeidsplaatsen gaat. Dat is goed en terecht. Het fundament van het Limburgse economische succes wordt echter gevormd door een groep ondernemers, in een sector met voornamelijk MKB’ers, die al decennia lang de ruggengraat vormt van de Limburgse economie; de Maakindustrie.

De werkgelegenheid en toegevoegde waarde van deze sector voor de provinciale economie zijn gigantisch. 2.650 bedrijven, 59.000 arbeidsplaatsen, een waarde van 5,6 miljard euro (BNP). Fantastische cijfers. En mocht dat nog niet voldoende tot de verbeelding spreken, dan zijn er nog wel wat feitjes op te noemen:

  • 12% van de banen in Limburg in de Maakindustrie
  • Tientallen wereldmarktleiders binnen de provinciegrenzen in de Maakindustrie
  • 15 Limburgse bedrijven in de Nationale MKB top 100; waaronder de #1
  • 8 Limburgse bedrijven in de Nationale MKB innovatie Top 100; waaronder de #1

Limburg staat met de maakindustrie dus duidelijk op de kaart. Ook buiten de eigen provincie- en landsgrenzen. Er worden heel veel mooie onderscheidende producten gemaakt en bedacht. In mijn functie als Business Developer zie en hoor ik het iedere dag. Ben dan ook blij dat ik hier namens LIOF een klein steentje aan kan en mag bijdragen. Samen met veel andere collega’s doen we dat met onze kennis, ons grote netwerk en kapitaal (waar nodig).

Stilstaan en genieten van het moment is er echter niet bij voor de maakindustrie. Concurrentie uit onder andere het oosten ligt constant op de loer. Daarnaast zijn er technologische ontwikkelingen die een grote impact zullen gaan hebben op de sector. Wanneer zal 3D printen bijvoorbeeld echt gaan doorbreken? En wat te denken van verdere automatisering en robotisering? En hebben we het dan over kansen of bedreigingen voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid? Persoonlijk zie ik meer kansen. Werd de PC niet ook eens als een grote bedreiging gezien?

En wat te denken van het fenomeen Internet of Things – de verbondenheid der dingen –, het gebruik van Big Data, Augmented reality en Artificial Intelligence. Het dagelijkse gebruik is dichterbij dan we vaak (willen) denken. Sterker nog, we hebben het letterlijk iedere dag meer dan eens allemaal in de hand met onze geavanceerde smartphones. Het is een kwestie van tijd voordat de technologieën ook in meer traditionele markten, zoals de typische maakindustrie, doorbreken. En als dat moment komt, moeten de bedrijven en mensen die er werken, er wel klaar voor zijn.

Benieuwd wat LIOF voor u / uw organisatie kan betekenen? Volg ons op LinkedIn en Twitter, kom naar onze bijeenkomsten of neem contact met ons op.

Je maakt het in Limburg!

Rob Pijpers
Business Developer Industrie

Lees verder
Lees verder