Foreign investors Limburg
Why invest in limburg?

liof.com

LBDF
Ideeën worden bedrijven in Limburg

liof-lbdf.nl

MKB Leningenfonds
Co-financiert het MKB in Limburg

liof-mkblf.nl

MKB-Financieringspoort
De brug tussen ondernemers en financiers in Limburg

liof.nl

Limburg Logistiek
Versterkt de logistieke sector

liof-limburglogistiek.nl

LimburgMakers
Versterkt de maakindustrie

liof-limburgmakers.nl

Smart Logistic Centre Venlo
Your smart logistic connection to European business

smartlogisticscentrevenlo.com

LIOF ACTUEEL

3D printen: zo snel kan het gaan.

René Kessen.jpg

Het is een donderdagochtend in januari als ik een industrieterrein in Venlo binnenrijd. Buiten is het koud, de hemel is helderblauw. De laagstaande zon maakt het zicht lastig maar stemt mij toch vrolijk. Ik ben op weg naar een fabrikant van metalen producten. Het is mijn eerste bezoek aan dit bedrijf en ik ben nieuwsgierig. Als techneut in hart en nieren kom ik graag bij maakbedrijven over de fabrieksvloer. Het palet van typische fabrieksgeuren herinnert mij aan mijn eigen verleden in de metaalindustrie. Anyway ….. ik dwaal af.

In de wachtruimte bekijk ik het productgamma in de vitrines en op de posters. Na enkele minuten zie ik in mijn ooghoek de directeur de trap afdalen. Ik heb hem eerder ontmoet: sympathieke man, twee voeten op de grond en een heldere visie. Hij verwelkomt me en nodigt me uit hem te volgen naar zijn kantoor. Ik neem plaats en installeer me terwijl hij koffie haalt. Zwart graag. Na wat koetjes-kalfjes over de feestdagen, komen we op de reden van onze afspraak: 3D printen. U moet weten dat ik bij LIOF al enkele jaren mijn pijlen richt op deze technologie. Ik volg de ontwikkelingen, verken de kansen voor de Limburgse maakindustrie en ondersteun MKB'ers concreet bij projecten om 3D printen in hun bedrijf toe te passen. Ik ben geen specialist – ik beken dat ik nog nooit zelf heb geprint – maar heb voldoende kennis om bedrijven op weg te helpen. Welnu, wat MKB-bedrijven inspireert bij nieuwe technologie, zijn concrete praktijkvoorbeelden; toepassingen bij andere bedrijven. Vandaar deze afspraak.

De directeur vertelt dat ze driekwart jaar eerder hun eerste 3D printer hebben aangeschaft, met het idee om kunststof mallen te printen. Deze worden gebruikt om gevormde producten op te spannen op een CNC-machine. Traditioneel worden ze uit aluminium gefreesd, een bewerkelijke en kostbare methode. De directeur zag de mogelijkheden van 3D printen en schafte een eenvoudige, betaalbare printer van Nederlandse makelij aan. Een R&D ’er kreeg de printer onder zijn hoede en werd uitgedaagd zich in het proces te verdiepen. Met nog nul ervaring met 3D printen pikte hij de handschoen op en ….. met succes. Inmiddels staan er al vier 3D printers een groot deel van de tijd te printen. Niet alleen de oorspronkelijke mallen, maar ook talloze andere gereedschappen. En prototypes, om klanten vroeg in de ontwikkeling al iets tastbaars te geven. Dat zegt vaak meer dan alleen een ontwerp op het scherm. En is het niet goed, dan ligt het gewijzigde ontwerp de volgende ochtend klaar op de printer. Het optimaliseren van 3D printontwerp en -materiaal vindt doorlopend plaats. De kennis in huis neemt toe en er ontstaan steeds meer nieuwe ideeën.

De implementatie van het 3D printen ging overigens niet geheel zonder plooien. Medewerkers waren aanvankelijk sceptisch. Onbekend maakt onbemind. De geprinte mallen werden op dezelfde wijze gebruikt als hun aluminium voorganger, met breuk tot gevolg. De mindset is intussen veranderd en het 3D printen is er nu niet meer weg te denken. Voor mallen waar een hogere nauwkeurigheid nodig is, biedt een lokale service supplier soelaas. Gereedschappen waar een hogere sterkte wordt gevraagd, worden geprint in een koolstofvezel-gevulde kunststof.

Ik wil u zeker niet aanzetten om halsoverkop een 3D printer aan te schaffen. Wel nodig ik u uit om even stil te staan bij deze technologie en na te denken over mogelijke toepassingen in uw bedrijf. Dat hoeft uiteraard niet morgen; overmorgen mag ook. Maar laat het zeker niet liggen, want dan mist u wellicht kansen om uw producten en processen sneller en slimmer te maken. De aanschaf van een instap kunststofprinter is geen grote investering meer. Maar mocht u toch eerst willen proeven, dan is in Limburg voldoende kennis, kunde en machinecapaciteit aanwezig. Bij LIOF wijzen we u graag de weg. Wilt u weten hoe, neem dan contact met mij op via 043-3280280 of rene.kessen@liof.nl


René Kessen, Business Development/Industrie


Lees verder
Lees verder
Lees verder